Skip links
Inhoud

De keuzestress van de carrièrechristen

Frans 2 bijgesneden 21:25

Het leven van een dertiger is als een groot dartbord. Je hebt maar één pijltje, dus als gooit moet het wel echt raak zijn. Hierover schreef IMPACT-directeur Frans van Santen een artikel voor het juni-nummer van De Nieuwe Koers. Speciaal voor jou is het artikel ook op onze website te lezen.

Eind juni komen ze weer een heel weekend bij elkaar: jonge, hoogopgeleide christelijke professionals die met elkaar sparren over hun dagelijkse dilemma’s. Er valt tijdens het congres van IMPACT Netwerk namelijk genoeg te bespreken. Keuzestress, het dertigersdilemma, de quarterlife crisis; twintigers en dertigers in onze samenleving staan nogal eens in dubio. De zoektocht naar de ideale baan, partner of woning kan best pittig zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden om uit te kiezen! Het leven lijkt wel als een dartbord, met in de roos al die mooie idealen. Je hebt maar één of hooguit twee pijltjes om die roos te raken. En als je mist…

Jeroen (28) werkt als consultant bij een gerenommeerd adviesbureau. Hij heeft moeiteloos een traineeship doorlopen en heeft de stap van junior naar medior adviseur inmiddels gemaakt. Jeroen werkt zeker vijftig uur per week, maar van binnen groeit een gevoel van nutteloosheid. Waar doet hij het voor? En waar blijft die lieve vriendin? In de schaarse tijd die hij over heeft scoort hij af en toe een date, maar elke keer is er wat: te lief, te zacht, te dik, te dun. "Het goede gevoel ontbreekt gewoon", zo houdt hij vol. Jeroen speelt met de gedachte om zijn werk op te zeggen en een jaar op wereldreis te gaan. Om te ontdekken wie hij is. Misschien dat hij dan de God van zijn jeugd eens echt ontmoet, want het is al even geleden dat hij iets van Hem heeft ervaren.

Ank (32) zit in between jobs. Het is al jaren haar droom om ontwikkelingswerk te doen in India en nu ze geen werk heeft, is daar ook de kans voor. Ware het niet dat haar vriend Peter (36) er niets mee heeft. Ze hebben bijna twee jaar een relatie, maar als ze bij hem blijft kan ze India beter uit haar hoofd zetten. Ze wil ook kinderen, maar hoe dat in het plaatje past? De druk neemt toe om een besluit te nemen. Gaat ze door met Peter en laat ze haar droom varen, of kan ze beter stoppen? Sinds de start van de relatie is dit voor haar een gebedsonderwerp, maar een duidelijk antwoord heeft ze nooit gekregen. Als haar leven een dartbord is, heeft ze het idee dat ze nog één keer kan gooien. En dan moet het echt raak zijn.

Dertigersdilemma
Grote keuzemomenten in het leven, zoals wel of niet trouwen, wel of geen kinderen, wel of geen carrièretijger worden, wel of geen huis kopen, komen voor heel veel mensen rond het dertigste levensjaar allemaal samen. Dit wordt ook wel getypeerd als het dertigersdilemma. In een tijd waarin alles mogelijk lijkt te zijn, krijgen twintigers en dertigers het voor hun kiezen: ze zijn zelf aan zet en de druk is groot. Ontevreden over de gemaakte keuzes? Je kunt maar één persoon de schuld geven: jezelf. Had je maar een andere keuze moeten maken.

Wie die denkt dat Jeroen en Ank uitzonderingen zijn, heeft het mis: uit onderzoek blijkt dat maar liefst 72% van de jonge, hoogopgeleide Nederlanders te maken heeft met het dertigersdilemma. Dit dilemma wordt nog eens extra versterkt door peer pressure: links en rechts komen mensen voorbij die succesvoller zijn, wél een leuke partner hebben, of zojuist dat prachtige huis gekocht hebben dat jij de komende acht jaar in elk geval niet kunt betalen. Kennelijk hebben zij keuzes gemaakt die jij hebt overgeslagen, of erger nog: hebben zij kansen gezien die jij niet zag.

En dan is er nog de kunst van het kiezen: je kunt niet alleen verkeerd kiezen, er is ook nog eens een karrevracht aan mogelijkheden. Keuzevrijheid is prettig, maar als er teveel opties zijn dan blijkt dat er veel minder gekozen wordt. Dit fenomeen voltrekt zich nadrukkelijk onder twintigers en dertigers. De gedachte lijkt: als ik iets kies, dan laat ik 99 andere opties lopen, dus misschien kan ik beter wachten totdat ik weet wat ik wil. Dit uitstelgedrag wordt alleen maar verder versterkt door het spijtmotief. Om te voorkomen dat je achteraf spijt krijgt, kun je maar beter voorzichtig zijn. Je hebt bijvoorbeeld een leuk huis gezien dat binnen je budget past, maar wat nu als er over drie weken een nog beter huis blijkt te zijn? Dit gaat net zo goed op voor een baan- of partnerkeuze: stel je toch voor dat er wat beters is en je zit ‘vast’.

Het dartbord van God
Heb jij het gevoel dat je leven lijkt op een dartbord, waar in de roos al je idealen staan en je nog maar één pijltje over hebt? Tijdens het Congres van IMPACT Netwerk in 2013 vertelde theoloog Stefan Paas dat de Bijbel en de geschiedenis ons een ander verhaal vertellen over het dartbord. Al die figuren in de Bijbel lijken veel meer op mensen die min of meer willekeurig hun pijltje in de wereld gooien en dan komt God en die trekt er een dartbord omheen: “Goed zo, middenin de roos!”.

« Terug

Opgericht door

Sponsors

Netwerk voor christelijke Young Professionals
Christen zijn in werk, relaties, kerk en maatschappij
ontmoeting - inspiratie - verdieping

This image acts as an overlay for the header-photo