3 tips voor de voorbereiding op de eindexamens

Geplaatst door

Niemand hoeft je uit te leggen dat de tijd rondom de eindexamens een spannende tijd is, dat weten we natuurlijk allemaal. De een heeft er wat meer moeite mee terwijl de ander zich er zo doorheen slaat. Het kan enorm frustrerend zijn als jij een onvoldoende haalt nadat je dagen lang hebt zitten blokken en je vrienden het met twee vingers in hun neus halen. In deze periode is het vooral belangrijk om je volledig op jezelf te focussen. Leer op de manier die voor jou werkt in een rustige omgeving en vertrouw op je eigen kennis. Daarnaast zijn er nog enkele andere tips waar je baat bij kunt hebben in deze periode. Hierover lees je meer in dit artikel.

Begin op tijd

Het is een cliché, maar niet minder waar. Een goed begin is het halve werk. Begin je op tijd, dan ervaar je minder stress en druk op het laatste moment waardoor je beter voorbereid je examen in kan stappen. Uitstelgedrag is nu eenmaal iets wat veel voorkomt en het is niet altijd mogelijk om hier van af te stappen. Je weet immers onbewust dat je het ondanks het uitstellen toch nog kunt halen, dit heb je al vaker aan jezelf bewezen. Wil je nu minder stress ervaren, begin dan gewoon wat eerder. Je hoeft niet weken van tevoren te beginnen met blokken, maar maak een planning waarbij je bijvoorbeeld iedere dag twee uurtjes leert. Een rustige omgeving is hierbij erg belangrijk. Zet je telefoon uit zodat je geen afleiding hebt, na ongeveer anderhalf uur is het toch weer tijd voor een korte pauze. Die tijd kun jij echt wel even zonder appjes van je vriendinnen en Insta. In je pauze neem je wat te eten, luister je naar een lekker muziekje en loop je een klein rondje.

Examentraining

Sommige leerlingen hebben baat bij een Examentraining. Vooral als je bijvoorbeeld last hebt van faalangst kun je je door een examentraining zelfverzekerder voelen en met een beter gevoel het examen ingaan. Met behulp van een speciaal ontwikkeld lesprogramma wordt je namelijk zo goed mogelijk voorbereid op het examen. Wat hierbij erg fijn is, is de persoonlijke begeleiding. Je leert hoe je de stof moet structureren en je kunt blijven focussen op de rode draad in de stof. Door examenopgaven te oefenen krijg je ook wat feeling in de vraagstellingen en kun je testen of je de stof al goed beheerst.

Op de dag zelf

De dag van het examen ontspannen beginnen is echt key. Maak dus ruim voor het examen een lijst met benodigde spullen, zorg dat je deze in huis hebt en pak de dag van tevoren alvast je tas in. Ga op tijd slapen, die samenvatting doorlezen om twee uur ’s nachts gaat niet helpen. In je slaap zijn je hersenen nog druk bezig om alle stof te verwerken. Jij kunt dus lekker slapen, jouw hersenen doen de rest, een win-winsituatie.

Geef een reactie