Welke outfit trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Geplaatst door

Na weken sollicitaties er uit sturen is het eindelijk zover: je mag op sollicitatiegesprek komen. Aan de ene kant ben je blij, maar zo’n gesprek neemt ook de nodige spanningen met zich mee. Sommige mensen kijken heel erg op tegen sollicitatie gesprekken. Tijdens zo’n gesprek is het belangrijk dat je je zelfverzekerd voelt. Daarom is het van belang dat je kleding draagt waar je je goed in voelt. Helaas kan je niet zomaar alles aan doen waar je je goed in voelt, want bij een sollicitatie hoort ook een bepaalde dresscode. Deze kan voor elk bedrijf weer anders zijn. Wil je een goede indruk maken bij je eerste sollicitatiegesprek? Wij geven je een paar kleding tips. 

Elk bedrijf is anders

Het lastige is dat er niet een bepaalde dresscode is waar je je aan kan houden. Bij elk bedrijf kan er een namelijk een andere dresscode zijn. Maar hoe kom je achter de juiste dresscode? Dit kan op verschillende manieren. Allereerst kan je naar de website en de social media kanalen van het bedrijf kijken. Hier zie je al gauw of er een formele- of informele sfeer hangt. Daarnaast zie je vaak ook foto’s van de werknemers op kantoor. Dit geeft vaak een goed beeld van wat je kan verwachten. Niet elk bedrijf heeft dit even duidelijk op de website staan. In dat geval kan je het gewoon een de recruiter vragen. Als je voor je gesprek belt om de laatste details door te nemen over je gesprek, is het niet gek om de vraag te stellen; 'wat is de dresscode bij jullie?'. Deze vraag wordt vaak alleen maar gewaardeerd doordat het laat zien dat je je goed voorbereidt.

Zo zit je altijd goed

Kan je het niet op de website vinden of heb je het niet aan de recruiter kunnen vragen? Geen stress. Wanneer je de basisregels aanhoudt komt het allemaal goed. In het geval van sollicitaties kan je altijd beter overdressed zijn in plaats van underdressed. Probeer je dus iets netter te kleden dan de mensen op de werkvloer, dit laat zien dat je er werk van gemaakt hebt en dat je je best doet voor de functie.  Verder zijn de er een paar dingen belangrijk. Laat je muts of pet thuis. In de meeste bedrijven is het niet normaal om een niet religieus hoofddeksel te dragen, dus tijdens je sollicitatie laat je die al helemaal thuis. Daarnaast is het belangrijk dat je kleren er netjes uitzien. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen gaten in je broek hebt zitten. Kies je voor een overhemd heren? Zorg er dan voor dat deze netjes is gestreken. Verder zijn je schoenen ook erg belangrijk. Heb je een mooie outfit aan met afgetrapte sneakers er onder? Helaas valt dit meteen op en hier score je geen punten mee.

Eigenlijk is het best simpel. Bereid je goed voor en doe een beetje je best om er goed uit te zien. Zorg er wel voor dat je je comfortabel voelt in je outfit, zo zorg je er namelijk voor dat je zelfverzekerder bent en dat is precies wat je nodig hebt tijdens je sollicitatiegesprek.

Geef een reactie