Doe jij al aan aandelen?

Geplaatst door

Je hoort steeds meer mensen over belegen en dat het zo handig en fijn is om te doen. Maar wanneer je hier niet in thuis bent is het toch een knap en lastig staaltje werk. Moet je dan airfrance klm stock gaan bekijken of is iets anders een betere zet? Het blijft lastig, maar wij gaan je een klein beetje op weg helpen. 

 

Want beleggen in aandelen, hoe werkt dat eigenlijk?

Met de huidige, lage spaarrente en inflatie zien veel mensen hun vermogen eerder afnemen dan stijgen. Veel mensen kiezen ervoor om dan meer risico te nemen dan bij sparen en te gaan beleggen. Met beleggen valt, gemiddeld gezien, een beter rendement te halen dan met sparen. Beleggen kan op verschillende manieren en met verschillende producten. Een van de producten waarin je kunt beleggen zijn aandelen. Het beleggen in aandelen is wel risicovol. De aandelenmarkt reageert snel op informatie die beschikbaar komt. Voor de ‘gewone’ belegger is het vaak al te laat om deze informatie op tijd mee te krijgen en ervan te profiteren. Aandelen zijn tegelijkertijd wel producten die makkelijk te begrijpen zijn voor startende beleggers.

 

Een aandeel kopen? Maar wat is een aandeel?

Als een bedrijf geld nodig heeft, kan het een lening aangaan bij de bank, maar het bedrijf kan er ook voor kiezen om aandelen uit te geven. Als een belegger zo’n aandeel koopt. Stelt hij zijn geld ter beschikking en in ruil daarvoor wordt hij voor een deel eigenaar van het bedrijf. Een aandeel is dus niks anders dan een (verhandelbaar) bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Een aandeel heeft vervalt niet en heeft geen einddatum waarop het niet meer geldig is.

 

En wat de waarde dan van een aandeel is? Daar begint het al wat lastiger te worden. 

De waarde van aandelen verandert dagelijks. Zo kan een bedrijf de ene dag miljoenen meer waar zijn dan een andere dag. De waarde van een aandeel is afhankelijk van het bedrijf dat het aandeel heeft uitgegeven. Als een aandeel eenmaal op de beurs is, wordt ermee gehandeld volgens het principe van vraag en aanbod. Door deze twee variabelen gaat de waarde omhoog en omlaag. Verschillende aspecten hebben invloed op deze variabelen en dus op de waarde van het aandeel. Zo kan een recent gepubliceerde jaarrekening of berichtgeving in het nieuws, al dan niet positief of negatief, van invloed zijn op de aandeelhouders.

Aandeelhouders kunnen op twee manieren winst behalen uit twee soorten rendement, maar zij hebben geen recht op een vaste uitkering van geld van hun aandeel.

 

Geef een reactie