Hoe kom ik van mijn rug- en nekklachten af?

Geplaatst door

De wervelkolom bestaat uit opeengestapelde wervels. Waaronder een aantal ruggenwervels met daarboven 7 nekwervels. Het komt regelmatig voor dat nekklachten gepaard gaan met rugklachten en andersom. De symptomen van nekpijn en rugpijn komen vaak overeen, terwijl de oorzaken meestal uiteenlopen. Wanneer de klacht zich in de bovenrug bevindt, gaat dit vaak gepaard met een stijve of pijnlijke nek. Ook klachten in de lage rug kunnen uitstralende pijn geven naar de nek. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor de nekpijn in combinatie met rugklachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een afwijking aan wervels en gewrichten, stijve spieren of een verkeerde lichaamshouding. Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van de rug- en nekklachten.

Hoe los ik dit op?

Er zijn vaak genoeg alternatieven geneeskundige wijzen waarop klachten kunnen overgaan. De beste manier is een chiropractor. Een chiropractor behandelt een grote variatie aan klachten waarvan voornamelijk rug- en nekklachten. Voor klachten als hoofdpijn of problemen in bijvoorbeeld de schouder, de knie of andere bewegingsklachten biedt chiropractie ook een oplossing. Een typische behandeling van een chiropractor bestaat uit manipulaties en mobilisaties van gewrichten, spiertechnieken, oefeningen en adviezen over houding en beweging.

De term chiropractie is afgeleid van het Griekse Geir, wat ‘hand’ betekent en Prattein, wat ‘handelen’ betekent, hetgeen dus samengevoegd letterlijk vertaald betekent ‘behandelen met de handen’. Veel fysio’s kiezen ervoor om ernaast ook chiropractie te doen. Ook fysio Hilversum heeft aan een Chiro praktijk.

Op dit moment zijn er zo’n 65.000 chiropractors wereldwijd, waardoor chiropractie de derde grootste geneeswijze ter wereld is, naast de klassieke geneeskunde en de tandheelkunde.

Is het veilig?

Een geregistreerd chiropractor is gedurende vijf jaar universitaire studiejaren heel specifiek opgeleid om manipulaties aan de wervelkolom uit te voeren. Na deze vijfjarige studie volgt een stagejaar bij een chiropractor die meer dan 10 jaar ervaring heeft. Om zijn registratie bij te houden wordt een chiropractor verplicht om regelmatig cursussen en bijscholing te blijven volgen.

Het spreekt men vooral aan, omdat het een snelle manier is van pijnverlichting. Zo kan men een licht krakend geluid horen bij de behandeling van de gewrichten. Dit wordt veroorzaakt door een vacuümfenomeen tussen de gewrichtsvlakken, vergelijkbaar met het ontkurken van een champagnefles. Dit vacuümfenomeen is volledig onschuldig en geheel pijnloos. In principe is chiropractie voor iedereen en elke leeftijd. Zowel baby’s als bejaarden kunnen geholpen worden. Uiteraard dient er bij het eerste onderzoek te worden nagegaan of er geen contra-indicaties zijn voor een behandeling, zoals open wonden, fracturen, ernstige botontkalking of tumoren.

Geef een reactie